Hoe kan ik gezonder eten?

Iedereen heeft wel eens gezegd: ‘’Vanaf nu ga ik gezond eten’’. Maar wat is gezond eten precies? Wanneer is iets gezond en wanneer is iets ongezond? In dit artikel leg ik uit hoe jij gezonder kunt eten. Geloof me, het is makkelijker dan je denkt. Het probleem is dat veel mensen te snel willen. Ze gaan van de een op andere dag beginnen met ‘’afvallen’’. Afvallen loopt meestal verkeerd af. Je zult je voedingspatroon moeten aanpassen. Want wat als je klaar bent met afvallen? Wat ga je dan doen? Ik ga je uitleggen hoe jij niet in je oude patroon vervalt.

Gezonder eten van de één op andere dag?

Zoals ik al zei willen veel mensen rigoureus beginnen met afvallen. Ik zou voorstellen om klein te beginnen. Drink je veel frisdrank? Vervang dit dan eens door een glas water. Geen fan van water? Dan kun je ervoor kiezen om een light product te gebruiken. Ben je bijvoorbeeld een echte cola-fanaat? Neem dan in plaats van de regular variant, cola zero. Daarnaast kun je ongezonde snacks vervangen door gezonde snacks. Eet in plaats van een zak chips een broodje. Brood heeft namelijk meer voedingsstoffen en vult beter dan chips. Maar zelfs hele lekkere dingen kun je als tussendoortje gebruiken. Tosti is bijvoorbeeld een prima tussendoortje. Let er alleen wel op dat de kaas en ham die je kiest niet teveel vet bevatten. Daarnaast zitten er in veel soorten kaas teveel zout. Let dus bij het kiezen van een soort kaas op de voedingsstoffen. 

Zijn noten gezond?

Noten zitten toch vol calorieën? Klopt en veel calorieën zijn niet goed. Als je hier teveel van binnenkrijgt kun je vet ontwikkelen. Maar wanneer je maar een handje vol neemt is het niet zo erg. Er zitten namelijk enorm veel goede stoffen in noten. Wist je dat er in noten zelfs stoffen zitten die je bloeddruk verlagen? Dit komt doordat er speciale stoffen inzitten die je cholesterol verlagen. 

De schijf van vijf

Wil je gezond leven ga dan na of het product dat je wilt eten binnen de schijf van vijf valt. De schijf van vijf bestaat zoals de naam al zegt uit vijf schijven. De eerste is groente en fruit. Tweede is smeer- en bereidingsvetten. De derde is vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel. De vierde is brood, graanproducten en aardappelen. Afsluitend is er nog een schijf dranken. Bij het kiezen van eten hou dan altijd rekening met deze schijf.