Biologisch eten wel of niet gezond?

Biologisch eten, dan ben je gezond bezig. Toch? Veel mensen denken bij het horen van de term biologisch eten dat het een gezonde keuze is. Dit komt omdat mensen denken dat er totaal geen bestrijdingsmiddelen of dergelijke op zitten. In dit artikel vertel ik je de feiten en fabels over biologisch eten. 

Schadelijke stoffen en biologisch eten

Het is inderdaad waar dat biologisch fruit en biologische groenten minder slechte stoffen bevatten. Ook biologisch vlees heeft minder slechte stoffen. Boeren die biologisch zijn noemen we ook wel bioboeren. Hiervoor krijgen ze ook een speciaal keurmerk. Een eis hiervoor is wel dat de hele productiecyclus op een biologische manier moet gaan. Maar wanneer is iets nou biologisch? Bij landbouw gaat het erom dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest of van chemische bestrijdingsmiddelen. Bij dieren gaat het om het niet preventief toedienen van antibiotica. 

Verschillen tussen niet-biologisch eten en biologisch eten

Zit er ook verschil tussen biologisch en niet-biologisch eten als het aankomt op de voedingswaarde tussen deze producten? Als er wordt gekeken naar de voedingswaarde is er nauwelijks verschil te vinden. Uit sommige onderzoeken is naar voren gekomen dat biologisch eten soms meer stoffen bevat dan de normale variant. Daarnaast kan het voorkomen dat er meer nitraat in groenten zit die uit kassen komen. Nitraat kan mogelijk kankerverwekkend zijn, al is hier nog geen uitsluitend bewijs op gevonden. 

Bestrijdingsmiddelen in het voedsel

Op niet-biologisch verbouwde groenten en fruit zitten inderdaad bestrijdingsmiddelen. Alleen is dit zo’n lage dosis dat je lijf dit zonder moeite kan afvoeren. Daarnaast zijn er strenge Europese wetten die het gebruik van bestrijdingsmiddelen beperken. Er is onderzoek gedaan naar hoeveel groente je moet eten om boven het maximum aantal gifstoffen in je lijf te komen. Hiervoor moet je twee kilo tomaten eten, vijf kilo wortels of zelfs twaalf kilo prei. Mocht je het laatste willen proberen dan zul je niet doodgaan aan het aantal gifstoffen, maar waarschijnlijk aan andere klachten 😉 Verder zijn er nog de gevreesde E-nummers. Veel mensen zijn hier bang voor en denken dat het slecht is. Het tegenovergestelde is waar. Een E-nummer is juist een toevoeging die is goedgekeurd nadat het uitvoerig is getest. 

Beter voor het milieu?

Een ander argument om biologisch te gaan eten is omdat het beter voor het milieu zou zijn. Dit is niet geheel waar. Er is namelijk meer water en grond nodig. Maar is biologisch dan echt niet beter dan gangbaar voedsel? Als je geeft om dierenwelzijn, biodiversiteit en geen genetische modificatie wilt dan is biologisch een goede keuze voor jou.