Een lekkere kerst dankzij internationale inspiratie

Kerst is de magische tijd van het jaar waarin gezelligheid en samenzijn centraal staan. Een belangrijk onderdeel van die warme kerstsfeer is ongetwijfeld het heerlijke eten dat je met je dierbaren deelt. Het is een moment waarop smaken en tradities samenkomen. Over de hele wereld zijn er verrukkelijke gerechten die de feestvreugde vergroten. Daarom neem je in dit artikel een culinaire reis van Nederland naar andere delen van de wereld om te ontdekken welk lekker eten echt op jouw kersttafel moet komen te staan.

Waarom lekker eten bij kerst hoort

Kerst draait om meer dan alleen cadeautjes en kerstbomen; het draait om het samenbrengen van geliefden en het vieren van tradities. En wat is een betere manier om dit te doen dan met heerlijk eten? De geuren en smaken die bij kerst horen, weerspiegelen vaak het comfort en de overvloed die bij deze tijd van het jaar passen. Een goed bereide maaltijd brengt mensen bij elkaar en zorgt voor een warme, gastvrije sfeer.

De lekkerste kerstmaaltijden in Nederland

In Nederland zijn er tal van heerlijke voedsel tradities die de kerstperiode extra speciaal maken. Zo wordt er vaak gegourmet, waarbij je gemakkelijk zelf je eigen maaltijd samenstelt en klaarmaakt. De grillplaat in het midden van de tafel wordt een bron van plezier en gezelligheid, waarbij iedereen betrokken is bij het koken.

Daarnaast is er nog de enorme hoeveelheid chocolade die tijdens kerst wordt geconsumeerd. Denk aan kerstkransjes, kerstmannen van massief of holle chocolade, luxe chocolade bonbons en heerlijke warme chocolademelk. Je koopt gemakkelijk al jouw kerst chocolade online, zodat je zeker weet dat je al jouw gasten voorziet van deze heerlijke kerst-voedsel traditie.

Een ander Nederlands kerstgerecht is de rollade, vaak gemaakt van varkens- of kalfsvlees. Het vlees wordt smakelijk gekruid en in de oven gebraden, wat een heerlijk mals resultaat oplevert. Wildgerechten, zoals hertenbiefstuk en fazant, worden ook gewaardeerd, met traditionele bijgerechten als rode kool, stoofpeertjes en aardappelpuree.

Binnen de Nederlandse traditie rondom eten is dus voldoende inspiratie te vinden, maar het is ook leuk om jouw gasten eens te verrassen met andere lekkere kerstmaaltijd tradities van over de hele wereld. Lees snel verder om te leren hoe je jouw gasten kunt verrassen.

Internationale kerstmaaltijden tradities

Terwijl Nederland zijn eigen smakelijke tradities heeft, zijn er ook veel andere landen die op hun eigen manier van heerlijk eten genieten tijdens de feestdagen. Wil jij een lekker internationale kersttafel bereiden? Dan kun je dit als inspiratie gebruiken:

Internationale hoofdgerechten

Aangezien het hoofdgerecht en de desserts vaak centraal staan, zullen we het niet zozeer hebben over voorgerechten. De lekkerste hoofd- en bijgerechten voor kerst van over de hele wereld zijn:

  • Engeland: Kalkoen met cranberrysaus
  • Japan: Het is echt waar, in Japan eten ze graag KFC met kerst
  • Zuid-Afrika: Een lekkere ‘Braai’ van gegrild vlees
  • Scandinavië: Gerookte zalm en ingemaakte haring
  • Mexico: Verschillende smaken tamales en empanadas en gezouten kabbeljauw (bacalao)
  • Verenigde-Staten: Kalkoen en aardappelpuree

Internationale desserts

Voor velen sowieso de favoriete gang van elke maaltijd; tijdens kerst mag je de desserts echt niet overslaan. Een dessert laat immers nog meer de luxe en overvloed zien. Heerlijke internationale desserts zijn:

  • Italië: Panettone, een luchtige fruitcake die is doordrenkt met aroma’s van citroen, sinaasappel en vanille
  • Engeland: Christmas pudding met brandy
  • Verenigde-Staten: Pompoentaart en zoete-aardappel/marshmallow ovenschotel

Er zijn dus genoeg wereldwijde smaken te ontdekken om tijdens kerst uit te proberen.

Jouw lekkerste kerst tot nu toe

Je maakt jouw kerst echt uniek door een beetje van allerlei culturen tot je te nemen. Zo merk je niet alleen de enorme rijkdom en gezelligheid die jij thuis hebt weten te vergaren. Je verbindt jezelf met mensen van over de hele wereld en de rijke culturen die zorgen voor het heerlijke eten op jouw tafel.

Kerst is de tijd om te genieten van heerlijk eten en unieke culinaire tradities. Of je nu smult van gourmetten in Nederland, panettone uit Italië of Kentucky Fried Chicken als in Japan, de overvloed aan smaken over de hele wereld versterkt de magie van kerst. Geniet van deze tijd met je dierbaren en laat je inspireren door de rijke culinaire diversiteit die onze planeet te bieden heeft.